4 november 2015: Bron: The New England Journal of medicine

Een nieuwe gerandomiseerde studie heeft verrassenderwijs uitgewezen dat het innemen van een vitamine D tablet plus eventueel calcium geen effect heeft op de kans dat er een recidief ontstaat na verwijdering van poliepen uit de darmen. De vraag is wel of zij wel de goeie vitamine D en/of de juiste dosis hebben gebruikt want veel andere studies bewijzen de meerwaarde van vitamine D suppletie.

Het volledige studierapport: A Trial of Calcium and Vitamin D for the Prevention of Colorectal Adenomas is tegen betaling in te zien

Studieresultaten:

Overall, 43% van de deelnemers (n = 2259)  had 1 of meer adenoom poliepen gedurende de studieperiode van ca. 3 jaar. De studie was verdeeld over drie groepen: 1 groep nam geen vitamine D noch calcium, 1 groep nam vitamine D plus calcium en 1 groep alleen vitamine D.  In alle drie de groepen bleken ongeveer hetzelfde aantal patiënten 1 of meer adenoom poliepen te krijgen gedurende de studieperiode: 

Percentages van een nieuwe poliep waren 42.8% met versus 42.7% zonder vitamin D (adjusted risk ratio = 0.99, 95% confidence interval = 0.89–1.09),

45.3% met versus 47.6% zonder calcium (RR = 0.95, 95% CI = 0.85–1.06),
40.3% met vitamin D plus calcium versus 39.5% met calcium alleen (RR = 1.01, 95% CI = 0.88–1.15)
45.7% met vitamin D plus calcium versus 48.2% met geen enkelwe toevoeging (RR = 0.93, 95% CI = 0.80–1.08).

Percentages van meerdere kwaadaardige adenopoliepen waren:

9.5% met versus 9.4% zonder vitamine D (RR = 0.99, 95% CI = 0.75–1.29),
10.5% met versus 10.1% zonder calcium (RR = 1.02, 95% CI = 0.76–1.38),
8.6% met vitamin D plus calcium versus 9.5% met calcium alleen (RR = 0.89, 95% CI = 0.63–1.26)
9.6% met vitamin D plus calcium versus 9.2% zonder suppletie (RR = 0.99, 95% CI = 0.63-1.56).

De onderzoekers concluderen dan ook: “Dagelijkse suppletie met vitamin D3 (1000 IU), calcium (1200 mg), of beide na verwijdering van darmpoliepen removal vermindert niet het risico op een recidief van een darmpoliep over een periode van 3 tot 5 jaar.”

Zie in gerelateerde artikelen meerdere artikelen en studiepublicaties over de waarde van vitamine D

Onderstaand artikel is uit 2011 en in gerelateerde artikelen staan aanvullend op onderstaande informatie over vitamine D. meerdere artikelen. Onderaan dit artikel een lijst van referenties over studies met vitamine D. Al blijft het E-boek over vitamine D. ook interessant. Als u op de volgende link Dietary Reference Intakes for vitamin D and calcium klikt  komt u bij het E-boek over vitamine D en calcium in relatie tot onze gezondheid. Beide zijn wel in het Engels. Onderaan een referentielijst met studies naar vitamine D. maar die referentielijst is lang niet meer compleet.

Introduction

An estimated 1 billion people worldwide, across all ethnicities and age groups, have a vitamin D deficiency.[1–3] This is mostly attributable to people getting less sun exposure because of climate, lifestyle, and concerns about skin cancer. The 1997 Dietary Reference Intake (DRI) values for vitamin D, initially established to prevent rickets and osteomalacia, are considered too low by many experts.[4] DRI values are 200 IU for infants, children, adults up to age 50 years, and pregnant and lactating women; 400 IU for adults aged 50 to 70 years; and 600 IU for adults older than 70 years. Current studies suggest that we may need more vitamin D than presently recommended to prevent chronic disease. Emerging research supports the possible role of vitamin D in protecting against cancer, heart disease, fractures and falls, autoimmune diseases, influenza, type 2 diabetes, and depression. Many health care providers have increased their recommendations for vitamin D supplementation to at least 1,000 IU.[5] As a result, more patients are asking their pharmacists about supplementing with vitamin D. >>>>>>Read more

23 februari 2011: Bronnen: Therap Adv Gastroenterol. 2011 January; 4(1): 49–62. doi: 10.1177/1756283X10377820 en Institute of Medicine

Het is al veel langer bekend dat vitamine D door zowel de zon en eigen aanmaak als door suppletie een belangrijke rol speelt in onze gezondheid. Recent werd een samenvattende studie gepubliceerd over de rol van vitamine D in de preventie en het voorkomen van een recidief bij met name darmkankersoorten en ziekte van Crohn en vorig jaar verscheen er op internet een E-boek met alles wat bekend is over Vitamine D en calcium in relatie tot onze gezondheid in het algemeen en de aanbevolen hoeveelheden die een mens nodig zou hebben dagelijks. Hieronder het abstract van de studie over de rol van vitamine D in relatie tot darmkankersoorten en ziekte van Crohn (volledige studierapport kunt u lezen als u hier klikt) en als op deze link Dietary Reference Intakes for vitamin D and calcium klikt  komt u bij het E-boek over vitamine D en calcium in relatie tot onze gezondheid. Beide zijn wel in het Engels.

Over the past 5 years, there has been a rapid resurgence of interest in vitamin D outside of its traditional role in metabolic bone disease. Some nontraditional roles ascribed to vitamin D include anti-inflammatory and immune-modulating effects. These effects have led to possible implications in the pathophysiology of immune-mediated diseases including multiple sclerosis and inflammatory bowel disease (IBD). In addition, vitamin D insufficiency has been linked to higher rates of cancers including colon, prostate and breast cancers. Given these diverse associations of vitamin D and disease states, this review describes recent advances with regard to vitamin D and gastrointestinal diseases, in particular IBD and colorectal cancer. Read more>>>>>>>>

References

  1. Holick MF. Vitamin D deficiency. N Engl J Med. 2007;357:266–281.
  2. Gordon CM, DePeter KC, Feldman HA, et al. Prevalence of vitamin D deficiency among healthy adolescents. Arch Pediatr Adolesc Med. 2004;158:531–537.
  3. Lips P, Hosking D, Lippuner K, et al. The prevalence of vitamin D inadequacy amongst women with osteoporosis: an international epidemiological investigation. J Intern Med. 2006;260:245–254.
  4. Standing Committee on the Scientific Evaluation of Dietary Reference Intakes Food and Nutrition Board, Institute of Medicine. Dietary Reference Intakes for Calcium, Phosphorus, Magnesium, Vitamin D, and Fluoride. Chapter 7. Vitamin D. www.nal.usda.gov/fnic/DRI//DRI_Calcium/250–287.pdf. Accessed August 2, 2010.
  5. Harvard School of Public Health Nutrition Source. Vitamin D and health. www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/vitamin-d/index.html. Accessed August 30, 2010.
  6. NIH Office of Dietary Supplements. Dietary supplement fact sheet: vitamin D. http://ods.od.nih.gov/factsheets/vitamind.asp. Accessed August, 4, 2010.
  7. Nair S. Symptoms of low vitamin D levels. www.buzzle.com/articles/symptoms-of-low-vitamin-d-levels.html. Accessed September 2, 2010.
  8. MedlinePlus. 25-hydroxy vitamin D test. www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003569.htm. Accessed August 4, 2010.
  9. Moyad MA. Vitamin D: a rapid review: side effects and toxicity. www.medscape.com/viewarticle/589256_10. Accessed September 2, 2010.
  10. Lappe JM, Travers-Gustafson D, Davies KM, et al. Vitamin D and calcium supplementation reduces cancer risk: results of a randomized trial. Am J Clin Nutr. 2007;85:1586–1591.
  11. Ahn J, Peters U, Albanes D, et al. Serum vitamin D concentration and prostate cancer risk: a nested case-control study. J Natl Cancer Inst. 2008;100:796–804.
  12. Chlebowski RT, Johnson KC, Kooperberg C, et al. Calcium plus vitamin D supplementation and the risk of breast cancer. J Natl Cancer Inst. 2008;100:1581–1591.
  13. Stolzenberg-Solomon RZ, Vieth R, Azad A, et al. A prospective nested case-control study of vitamin D status and pancreatic cancer risk in male smokers. Cancer Res. 2006;66:10213–10219.
  14. Stolzenberg-Solomon RZ, Hayes RB, Horst RL, et al. Serum vitamin D and risk of pancreatic cancer in the Prostate, Lung, Colorectal, and Ovarian Screening Trial. Cancer Res. 2009;69:1439–1447.
  15. Wang TJ, Pencina MJ, Booth SL, et al. Vitamin D deficiency and risk of cardiovascular disease. Circulation. 2008;117:503–511.
  16. Giovannucci E, Liu Y, Hollis BW, Rimm EB. 25-Hydroxyvitamin D and risk of myocardial infarction in men: a prospective study. Arch Intern Med. 2008;168:1174–1180.
  17. Forman JP, Giovannucci E, Holmes MD, et al. Plasma 25-hydroxyvitamin D levels and risk of incident hypertension. Hypertension. 2007;49:1063–1069.
  18. Liebman B. From sun & sea: new study puts vitamin D & omega-3s to the test. Nutrition Action Healthletter. November 2009:3–7.
  19. Bischoff-Ferrari HA, Willett WC, Wong JB, et al. Prevention of nonvertebral fractures with oral vitamin D and dose dependency: a meta-analysis of randomized controlled trials. Arch Intern Med. 2009;169:551–561.
  20. Cannell JJ, Vieth R, Umhau JC, et al. Epidemic influenza and vitamin D. Epidemiol Infect. 2006;134:1129–1140.
  21. Munger KL, Levin LI, Hollis BW, et al. Serum 25-hydroxyvitamin D levels and risk of multiple sclerosis. JAMA. 2006;296:2832–2838.
  22. Hyppönen E, Läärä E, Reunanen A, et al. Intake of vitamin D and risk of type 1 diabetes: a birth-cohort study. Lancet. 2001;358:1500–1503.
  23. Urashima M, Segawa T, Okazaki M, et al. Randomized trial of vitamin D supplementation to prevent seasonal influenza A in schoolchildren. Am J Clin Nutr. 2010;91:1255–1260.
  24. Pittas AG, Harris SS, Stark PC, Dawson-Hughes B. The effects of calcium and vitamin D supplementation on blood glucose and markers of inflammation in nondiabetic adults. Diabetes Care. 2007;30:980–986.
  25. Jorde R, Sneve M, Figenschau Y, et al. Effects of vitamin D supplementation on symptoms of depression in overweight and obese subjects: randomized double blind trial. J Intern Med. 2008;264:599–609.
  26. Cannell JJ, Vieth R, Willett W, et al. Cod liver oil, vitamin A toxicity, frequent respiratory infections, and the vitamin D deficiency epidemic. Ann Otol Rhinol Laryngol. 2008;117:864–870.
  27. HealthTree.com. Vitamin D and calcium supplements. www.healthtree.com/articles/vitamin-d/source/supplement. Accessed September 2, 2010.
  28. Moyad MA. Vitamin D: a rapid review: dosage of vitamin D needed to achieve 35 to 40 ng/ml (90–100 nmol/L). www.medscape.com. Accessed August 4, 2010.
  29. The Nutrition Source. Ask the expert: vitamin D and chronic disease. www.hsph.harvard.edu/nutritionsource. Accessed August 4, 2010.
  30. Institute of Medicine. Dietary Reference Intakes for vitamin D and calcium. www.iom.edu/Activities/Nutrition/DRIVitDCalcium.aspx. Accessed August 2, 2010.
  31. The Vitamin D and Omega-3 Trial (VITAL). www.vitalstudy.org. Accessed August 2, 2010.
  32. Lau AH, How PP. The role of the pharmacist in the identification and management of secondary hyperparathyroidism. US Pharm. 2007;32(7):62–72.
  33. Cannell JJ. Vitamin D pharmacology. www.vitamindcouncil.org/vitaminDPharmacology.shtml. Accessed August 30, 2010.

Plaats een reactie ...

Reageer op "Vitamine D en de rol ervan in preventie van kanker en voorkomen van recidief van kanker. Een overzicht van studies van de laatste jaren"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Vitamine D - calcifediol is >> Vitamine D-suppletie met of >> Vitamine D: Kostenpost of >> Vitamine D-suppletie reguleert >> Hoge dosis vitamine D toediening >> Hoge vitamine D waarden - >> Vitamine D tekort bij ouderen >> Zonlicht - (vitamine D) beschermt >> Vitamine D tekort bij kinderen >> Vitamine D3 plus calcium aanvullend >>